Fiecărei stări mentale sau emoţionale îi corespunde o „reţetă” a limbajului corporal. Persoanele care se simt perseverente se manifestă diferit faţă de acelea care se simt deprimate. De pildă, gesticulează, dau din cap, vorbesc, se mişcă — fac CEVA spre deosebire de persoanele aflate în starea opusă.

Cum sa folosesti o bancnota de 20 de dolari

Dacă ai şti că milionul de dolari ar fi tot al tău în cazul în care ai putea s-o scoţi la capăt cu rolul, atunci ar merita oare să-ţi ocupi cincisprezece minute din zi ca să exersezi perseverenţă, ghidându-te după răspunsurile pe care le-ai dat la întrebările de mai sus?

Bineînţeles c-ar merita. insă pentru că nu eşti (probabil) în această situaţie, dă-mi voie să te mai întreb ceva: Ţi-ar fi de folos să poţi să-ţi păstrezi calmul şi să rămâi pe poziţie indiferent de ce-ţi rezervă viaţa?

Dacă-ţi poţi menţine capul limpede şi mintea concentrată asupra sarcinilor importante când toţi cei din jurul tău aleargă în toate părţile ca nişte găini cu capul retezat, atunci vei fi capabil să valorifici oportunităţile pe care ceilalţi le ratează. În plus, pe termen lung (sau poate chiar pe termen scurt), asta ar putea valora cu mult peste un milion de dolari.

Pentru 20 de dolari, aproape oricine poate intra imediat într-o stare de frustrare sau furie. În schimb, aproape oricine ar eşua lamentabil dacă ar încerca să întruchipeze instantaneu perseverenţa, calmul sau concentrarea desăvârşită. De ce se întâmplă astfel? Este foarte simplu: cei mai mulţi oameni au exersat de nenumărate ori enervarea sau frustrarea; au repetat stările astea de sute, dacă nu chiar de mii de ori.

Ca urmare, le-a intrat în reflex.

Dacă vrei să accezi la stări care necesită o mai mare inventivitate pentru a-l evita pe „Nu”, atunci îţi va fi de ajutor să începi prin a exersa sistematic stări precum perseverenţa. Asemenea oricărui actor priceput, cu cât repeţi mai mult, cu atât vei fi mai bun. După cum spunea Milton Erickson, „poţi să te prefaci că ştii orice până ajungi să stăpâneşti acel lucru!”.