„Lucrurile care contează cel mai mult nu trebuie să fie niciodată la discreţia lucrurilor care contează cel mai puţin.” Johann Wolfgang von Goethe

Egalitatea idealul către care toți ne îndreptăm, fiind un reprezentant al drepturilor omului. Cu toate acestea, în lumea reală, acolo unde rezultatele sunt cu adevărat importante, nu putem găsi egalitatea.

Dacă luăm criteriile după care sunt evaluați doi elevi, aceștia nu vor putea fi niciodată la fel, egalitatea neputând fi atinsă. Și oricât de egali ar încerca să fie organizatorii, concursurile nu vor fi niciodată egale, pentru că indiferent de talentul lor, doi indivizi nu pot avea niciodată același talent.

Însă, 100 de bani formează un leu, iar oamenii trebuie să fie tratați corect. Însă nu într-o lume în care realizările contează. A realiza ceva pentru mine poate fi diferit de a realiza ceva, pentru tine. Această egalitate pe care toți ne-o dorim este o minciună. Iar înțelegerea acestui mit stă la baza tuturor deciziilor importante pe care le vei lua.

Până la urmă, cum iei o decizie? Când ai de făcut multe într-o zi, cum îți dai seama care este lucrul cu care începi? Când erai mic, aveai anumite „ore” ce trebuiau respectate. Ora mesei, ora de plecat la școală, ora de învățat, ora de ajutat părinții, ora de culcare. După ce ai crescut, parcă ai început să ai parte de o libertate, însă condiționată. Poți face X, doar dacă termini Y.

Iar apoi, ai devenit adult și totul s-a transformat în a fi opțional. Însă când ai de ales, de unde știi care-i cea mai bună alegere?

Suntem din ce în ce mai asaltați de obligații și aglomerați cu alegeri pe care la avem de făcut. Acesta este momentul când trebuie să luptăm pentru prioritate și să găsim o formulă prin care să alegem ce trebuie făcut, atunci când trebuie făcut.

Prin urmare, alegem la întâmplare abordări care ne sabotează succesul. Făcând slalom întreaga zi, ca un personaj derutat dintr-un film de groază de mâna a doua, ne trezim că urcăm scările în fugă, în loc să ne îndreptăm spre uşa de ieşire.